Waarom moet ik mijn airfryer voorverwarmen?

De eerste Airfryers die op de markt werden gelanceerd moesten eigenlijk veelal altijd voorverwarmd worden. Dat geldt niet meer voor de exemplaren die de voorbije maanden en jaren op de markt zijn verschenen. Voor deze toestellen geldt dat de fabrikant steevast aangeeft dat voorverwarmen niet langer noodzakelijk is. De kans is echter bijzonder groot dat je bij een bezoek aan vrienden of familie al eens hebt opgemerkt dat het toestel wel wordt voorverwarmd. Is dat dan uit onwetendheid of is er toch een goede reden aan te halen waarom voorverwarmen in bepaalde gevallen wel degelijk is aan te raden? Wij zochten het voor je uit en hebben onze bevindingen hieronder neergepend omtrent de vraag: Waarom moet ik mijn airfryer voorverwarmen?

Bekijk het aanbod van airfryers in onze webshop!

Inhoudsopgave

Etenswaren die slechts kort in de Airfryer moeten

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de situatie waarin etenswaren in de Airfryer worden gestopt die slechts gedurende een korte tijd moeten bakken. Het kan hierbij dan uiteraard gaan om tal van verschillende soorten voedingswaren. Denk hierbij dan concreet aan bijvoorbeeld:

  1. Broodjes om af te bakken;
  2. Frikandellen of andere soortgelijke snacks;
  3. Aardappelkroketjes;
  4. Diepvries frietjes;

Voor alle bovenstaande, maar uiteraard ook nog heel wat andere etenswaren geldt dat ze eigenlijk slechts minimaal in de Airfryer moeten worden gestopt. Dat kan echter een probleem vormen wanneer je er niet voor kiest om het toestel te laten voorverwarmen. Waarom? Zeer eenvoudig.

Afhankelijk van het soort Airfryer waarvoor je kiest spreekt het voor zich dat deze een bepaalde hoeveelheid aan tijd nodig heeft om een degelijke temperatuur te kunnen bereiken. Wanneer je dan echter zaken gaat bakken die eigenlijk helemaal geen lange bereidingstijd nodig hebben bestaat het risico dat ze onvoldoende zijn opgewarmd. Dit brengt ons eigenlijk zo goed als rechtstreeks bij de volgende reden waarom het voorverwarmen van je Airfryer de moeite waard kan zijn.

Aangegeven verwarmingstijden houden rekening met voorverwarmen

Op het ogenblik dat je bepaalde voedingswaren gaat kopen die bijvoorbeeld specifiek zijn bestemd voor de Airfryer zal je kunnen vaststellen dat er daar altijd een bepaalde bereidingstijd op staat aangegeven. Veel mensen vinden het vreemd dat, wanneer ze deze bereidingstijd hanteren, de voedingswaren in het toestel toch niet voldoende gebakken blijken te zijn. Hoe komt dat? De reden hiervoor hoeven we eigenlijk helemaal niet ver te zoeken.

Bij het bepalen van de bak- of bereidingstijden die op de verpakking van de voedingswaren wordt gezet wordt er steevast rekening gehouden met het voorverwarmen van het toestel. Doe je dat dus met andere woorden niet? Dan is de kans groot dat je zomaar nog één of meerdere minuten zal moeten optellen bij het standaard aantal minuten die staan aangegeven.

Voorverwarmen kan de bereidingstijd danig inperken

Wil je nog snel even een lekker hapje klaarmaken voordat je naar het werk vertrekt? Of heb je honger na een lange weg voor de boeg? In beide gevallen kan het interessant zijn om de Airfryer alvast even te laten voorverwarmen. Dit kan je bijvoorbeeld doen wanneer je snel een douche neemt. Bij het aanhoren van de pieptoon is de Airfryer klaar en kan je er meteen het gewenste gerechtje in plaatsen. Op deze manier kan je de bereidingstijd van je gerechtje gevoelig verminderen terwijl je toch kan rekenen op een bevredigend eindresultaat.

Altijd een aanrader bij gerechten met geraspte kaas

Bovenstaande informatie heeft tot dusver reeds duidelijk gemaakt dat het in verschillende situaties zonder meer de moeite waard kan zijn om je Airfryer te laten voorverwarmen. Dit geldt ook voor het geval waarin er gebruik wordt gemaakt van gerechten met geraspte kaas. Veel mensen houden hier geen rekening mee en stoppen hun gerecht gewoon meteen in de niet-voorverwarmde Airfryer. Natuurlijk is dit een mogelijkheid, maar dan zal je rekening moeten houden met een groot nadeel.

Het in de Airfryer stoppen van gerechten met geraspte kaas zonder dat de Airfryer op voorhand is opgewarmd zorgt er voor dat de kaas al snel danig in het rond zal spatten. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, alleen moet er wel rekening mee worden gehouden dat dit heel wat poetswerk zal opleveren. Wil je dit dus graag voorkomen? Dan is het altijd interessant om eerst even je toestel te laten voorverwarmen. Zo smelt de kaas meteen wanneer je het gerechtje in het compartiment legt.

Wanneer moet je zeker niet voorverwarmen?

Er zijn dus duidelijk heel wat verschillende situaties aan te halen waarin het de moeite meer dan waard is om er voor te kiezen om je Airfryer te laten voorverwarmen. Dit gezegd hebbende zijn er ook verschillende voedingswaren die je kan bereiden in dit toestel terwijl voorverwarmen zeker niet is vereist. Het gaat hierbij onder meer om het koken van een ei. Wil je dit graag doen in je Airfryer? Dan is voorverwarmen uiteraard helemaal geen vereiste, wel in tegendeel…

Bekijk het aanbod van airfryers in onze webshop!

Plaats een reactie

X