Is friet lekkerder uit een airfryer?

Er bestaan natuurlijk verschillende manieren om een lekkere portie friet klaar te maken. In eerste instantie werd er uiteraard voor gekozen om dat te doen in een klassieke friteuse. Tegenwoordig geven steeds meer mensen er de voorkeur aan om hun friet klaar te maken met behulp van een Airfryer. Dit gezegd hebbende is het zo dat er één belangrijke, algemene vraag eigenlijk altijd terug blijft komen. Is friet nu namelijk lekkerder wanneer ze is klaargemaakt in een friteuse of wanneer ze is klaargemaakt met behulp van een Airfryer? Wij zochten het voor je uit en proberen deze vaak gestelde vraag te beantwoorden hier in dit blogartikel.

Bekijk het aanbod van airfryers in onze webshop!

Friet klaarmaken in een Airfryer

Het merendeel van de mensen die er voor kiezen om een Airfryer in huis te halen doen dat in eerste instantie om er friet mee klaar te maken. Door middel van het aanschaffen van een dergelijke Airfryer hoopt men dan ook om de traditionele friteuse te kunnen vervangen. Niet alleen friet, maar ook allerhande snacks zoals bijvoorbeeld frikandel en kroket staan er om bekend erg lekker te zijn wanneer ze zijn klaargemaakt in de Airfryer. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je er rekening mee moet houden dat er verschillende soorten friet en snacks te koop zijn in de winkel.

Voor erg veel mensen geldt dat zij bij het voor het eerst bereiden van hun frietjes in de Airfryer tegen enkele problemen aanlopen. Het gebeurt dan ook bijvoorbeeld niet zelden dat de frietjes helemaal niet knapperig zijn terwijl dat wel echt de bedoeling was. Dat is het gevolg van het feit dat het eindresultaat sterk kan verschillen afhankelijk van het soort friet en het soort snack waar gebruik van wordt gemaakt. Dit gezegd hebbende is het zo dat Airfryers op dit vlak wel een niet onaanzienlijke evolutie hebben doorgemaakt. Daar waar het vroeger nog vaak zo was dat verschillende soorten frietjes helemaal niet geschikt waren om in de Airfryer te doen is dat tegenwoordig dan ook niet langer het geval. Het merendeel van de Airfryers zijn er dan ook tegenwoordig perfect op ingesteld om je frietjes uitstekend uit de hetelucht friteuse te laten komen.

Welke frietjes kan je best klaarmaken in de Airfryer?

Om er voor te zorgen dat je kan rekenen op het best mogelijke eindresultaat voor wat het bakken van frietjes in de Airfryer betreft kan het een goed idee zijn om je even grondig te verdiepen in de verschillende soorten aardappelproducten die er op de markt zijn terug te vinden. Denk hierbij aan:

  1. Aardappelproducten afkomstig uit de koeling;
  2. Aardappelproducten afkomstig uit de diepvries;
  3. Verse aardappelproducten;

Voor heel wat mensen geldt dat ze er nog altijd de voorkeur aan geven om frietjes te maken van verse aardappel. Er zijn geruchten die aangeven dat je dat beter niet doet wanneer je gebruik gaat maken van een Airfryer voor het bakken van de frietjes. Dat is echter niet correct. Je moet er wel rekening mee houden dat er in dit geval wat extra voorbereidingen zijn vereist. In eerste instantie moet je ze de aardappelen namelijk na het snijden zo’n 30 minuten in koud water zetten. Alleen op deze manier laat het zetmeel aan de buitenkant van de aardappelen immers los.

Doe je dat niet? Dan zullen er tijdens het bakken van de frietjes acrylamiden ontstaan. Dit zijn kankerverwekkende stoffen. Ga je friet gemaakt van verse aardappelen in de Airfryer bakken? Dan doe je dat het beste in twee etappes. Bak ze bijvoorbeeld eerst een minuutje of 10 op een temperatuur van 150 graden. Vervolgens verhoog je de temperatuur naar 180 graden en bak je ze nog eens zo’n 15 minuten voor het beste eindresultaat.

Is friet uit de Airfryer nu echt lekkerder dan uit de friteuse?

Het spreekt voor zich dat iedereen over diens eigen voorkeur beschikt voor wat het bakken van frietjes betreft. De één wil zijn frietjes graag wat slapper terwijl de andere persoon zweert bij echt krokante frietjes. Welke optie jij verkiest is uiteraard zeer persoonlijk.

Het bereiden van friet door middel van een Airfryer vergt in de praktijk wel enige gewenning. Dit kan er voor zorgen dat je er in eerste instantie een klein beetje de mist mee in zal gaan. Gelukkig is het zo dat er tegenwoordig op het internet menig aantal uitstekende recepten zijn terug te vinden die je kunnen helpen bij het bereiden van de lekkerste frietjes. Hoe het ook zij, wanneer je beschikt over een Airfryer is het dus zeker en vast mogelijk om daar de meest lekkere friet in klaar te maken. Dit ongeacht over welke persoonlijke voorkeuren je mogelijks ook mag beschikken.

Bekijk het aanbod van airfryers in onze webshop!

Plaats een reactie

X